بیس جامپ
بیس جامپ در خالص ترین فرم خود شامل ورزشکاران بسیار حرفه ای می باشد که از سازه های انسانی مرتفع یا قله های بلند بالا می روند تا پرش خود را انجام دهند. در بیس جامپ بر خلاف اسکای دایوینگ از هیچ گونه هواپیمایی استفاده نشده و به جای آن جامپر ها از بالای یک سازه ثابت اقدام به پرش می کنند. وجه اشتراک این دو ورزش نیز استفاده از چتر برای نگه داشتن خود هنگام سقوط و برگرداندن ملایم جامپر بر روی زمین است.
در سال های اخیر به لطف ویدیو های هیجان انگیز شبکه های اجتماعی و افزایش پوشش رسانه ها، بیس جامپ از یک ورزش حاشیه ای به پدیده ای بزرگ تبدیل شده است.
بیس جامپ چیست؟
کلمه بیس جامپ مخفف حروف اول کلمه های ساختمان (building)، آنتن (antena)، پل (span) و زمین (Earth) است که ورزشکاران می توانند برای انجام این ورزش از آن ها بالا بروند. این اشیا شامل ساختمان ها،آنتن ها،پل ها و مناطق طبیعی است که صخره های مرتفع،قله های کوه و دیگر مناطق مرتفع طبیعی را شامل می شود.
بیس جامپرها به همراه خود فقط یک چتر داشته و گاهی حرفه ای ترها نیز وینگسوت هم بر تن می کنند که لباسی با طراحی ویژه بوده و به آن ها اجازه می دهد تا هنگام انجام دادن مانور های دقیق هوایی نرخ سقوط کمتر و پرواز رو به جلوی بهتری داشته باشند.
بعد از پریدن از صخره، وینگسوت سریعا پر از هوا شده تا شکل ایرفویل به خود بگیرد و فرد بتواند مانند پرندگان در آسمان پرواز کند. در نهایت آن ها به ارتفاعی می رسند که باید چتر خود را باز کنند.
بیس جامپ ورزش بسیار خطرناکی است و در سالیان اخیر نیز گزارش های تلفات متعددی از آن ثبت شده است. در اینجا نکته توصیه شده به افراد این است که تمرینات خود را تحت نظر یک مربی تایید شده و حرفه ای بگذرانند و قبل از هرگونه اقدام به پرش ساعت های زیادی را به تقویت مهارت های خود اختصاص دهند.
اگرچه ممکن است مربیان حرفه ای باعث شوند تا این سقوط سرگرم کننده، آسان و معمول به نظر برسد اما برخی نکات و تکنیک های دقیق و ظریف وجود دارند که تنها توسط تجربه و انجام پرش های متعدد حاصل می شوند.
بیس جامپینگ بر خلاف اسکای دایوینگ یا همان چتربازی سقوط آزاد که عموما در ارتفاعات بسیار بالا صورت می گیرد، معمولا نزدیک به زمین و اغلب در مجاورت سازه ها انجام می شود. این موضوع باعث می شود تا ورزشکاران زمان کمتری برای تصحیح شرایط اضطراری تجهیزات داشته و از شانس بسیار پایین تری برای ریکاوری از یک پرش بد برخوردار باشند. این موضوع گاهی می تواند موجب آسیب دیدگی بسیار جدی شود.
پرش بیس
بعضی از بیس جامپر ها اقدام به پرش از روی پل ها می کنند در حالی که بعضی دیگر ساختمان ها را ترجیح می دهند. برخی از ورزشکاران شدیدا ماجراجو نیز وینگسوت بر تن کرده و از روی قله های مرتفع و یا سازه های انسانی بلند می پرند.
وینگسوت در طول چند ثانیه ابتدایی سقوط آزاد پر از هوا شده و به فرد اجازه می دهد تا بیش از ۲۲۰ کیلومتر بر سرعت گرفته و گاهی در طول فرود نزدیک به دیواره های سنگی و برج ها پرواز کند.
همچنین این لباس به خلبان اجازه می دهد تا به انجام مانور های ظریف و دقیق بپردازد اما با این حال بهتر است این کار ها به بیس جامپرها و پرنده های وینگسوت با تجربه ای سپرده شود که دارای سال ها تمرین بوده و دقیقا می دانند که چه کاری انجام می دهند.
بیس جامپر ها در نزدیکی پایان پرواز که به سرعت در حال نزدیک شدن به زمین هستند چتر خود را باز کرده و به آرامی به سمت زمین حرکت می کنند. یکی از جذابیت های این ورزش عدم نیاز آن به هواپیما است.
تاریخچه بیس جامپ
تاریخچه و ریشه بیس جامپینگ به سال ۱۹۷۰ برمی گردد. زمانی که جستجو گران آدرنالین به دنبال ورزشی بودند تا مهارت های خود را به فراتر از حد ببرند.
در واقع Carl Boenish Jr که یک فیلم ساز بود با پرش به همراه همسرش و همچنین Phil Smith و Phil Mayfield از قله El Capitan در پارک ملی Yosemite با استفاده از یک چتر سقوط آزاد برای کند کردن فرود باعث ایجاد این اصطلاح شد.
آنها با انجام سقوط آزادی چشمگیر از آن سطح سنگی برجسته اساسا ورزشی کاملا جدید را ابداع کردند.
در ابتدا بیس جامپرها، همان تجهیزاتی را به کار میگرفتند که اسکای دایورها برای پرش از هواپیما از آن استفاده می کردند. اما با گذر زمان این تجهیزات بهبود یافته و متناسب با نیاز های ویژه این ورزش دوباره طراحی شدند.
چتر، جامپ سوت (لباس پرواز)، کلاه ایمنی و سایر تجهیزات همگی تکامل یافته و با کوچک تر شدن و همچنین کاهش وزن به ابزاری مناسبتر برای چنین پرش هایی مبدل گردیدند.
از آن جایی که بیس جامپر ها باید تجهیزات خود را تا نقطه انجام پرش، شخصا با خود حمل کنند این تغییرات مورد استقبال پیشگامان این ورزش که مسافت های زیادی را پای پیاده برای انجام آن طی می کردند قرار گرفت.
در بیس جامپینگ از آنجایی که همیشه فاصله نقطه پرش تا زمین خیلی زیاد نمی باشد چتر باید سریعا باز شده و پر از هوا شود.
بهترین مکان های بیس جامپ در جهان
بصورت تئوری شما می توانید برای بیس جامپ از هر ساختمان، آنتن، پل و یا قله ای پرش داشته باشید اما در عمل کار به این آسانی نخواهد بود. خیلی از مکان ها انجام این ورزش را به کلی ممنوع کرده و در بیشتر کلان شهر ها نیز مقامات دولتی برخورد خوبی با افراد جسوری که از سازه های بلند اقدام به پرش می کنند ندارند.
با این حال هنوز مکان های چشمگیری در سراسر دنیا وجود دارد که این ورزش را مورد استقبال و تشویق قرار می دهند. برخی از معروفترین آن ها عبارتند از:
The Troll Wall - نروژ
ترول وال نروژ دارای ۳.۶۰۰ فیت ارتفاع بوده که مرتفع ترین سطح سنگی کل اروپا می باشد. این موضوع باعث تبدیل این نقطه به یکی از جذاب ترین نقاط برای بیس جامپینگ شده است. با وجود اینکه این ورزش در کشور نروژ ممنوع می باشد، این محل برای دهه ها یکی از نقاط محبوب برگزاری آن بوده است.
با دسترسی عالی به قله کوه و وجود مکان های نسبتا مناسب تیک آف و فرود در پایین، ترول وال هنوز بیس جامپر هایی که قصد قبول این ریسک را دارند را به سمت خود می کشاند. مناظر باشکوهی که در پایین آمدن قابل مشاهده می باشند یکی از مزیت های این مکان بوده و در اینجا جامپر ها به دلیل پرش تحت پیگرد قانونی قرار نمی گیرند.
برج کوالالامپور– مالزی
اگر ساختمانی وجود داشته باشد که خود را به عنوان یک نماد بیس جامپ جلوه داده باشد آن برج کوالالامپور مالزی خواهد بود. این برج به جای مجبور کردن افراد به ورود یواشکی به پشت بام و انجام پرش های پنهانی از این ورزش پشتیبانی زیادی می کند.
در واقع این برج به عنوان مرکز بیس جامپینگ جهان شناخته شده و مراسم هایی را سالیانه با بیش از ۱۰۰ شرکت کننده میزبانی می کند. در زمان های دیگر سال نیز می توان پرش داشت اما داشتن مجوز الزامی خواهد بود.
پل پِرین در آِیداهو
پل پرین با گستردگی حدود ۱.۵۰۰ فیت آنسوی رودخانه snake در آیداهو آمریکا یکی برترین مقاصد بیس جامپ می باشد. این مکان دارای ۴۸۶ فیت ارتفاع بوده و با برخی از مناظر خیره کننده یک منظره چشمگیر را ایجاد می کند.
این پل تنها محلی ست در آمریکا برای پرش نیاز به مجوز نداشته و این موضوع پل پرین را برای افرادی که قصد انجام پرش های نفس گیر تر بدون محدودیتی را دارند به مکانی بسیار محبوب تبدیل کرده است.
Angel Falls – ونزوئلا
Angel Falls به عنوان بلند ترین آبشار جهان یکی از نقاط بسیار محبوب بیس جامپ می باشد. رسیدن به قله به نوبه خود می تواند یک ماجراجویی جذاب باشد زیرا یک پیاده روی چند روزه در جنگل و پیمایش سطح سنگی کوه برای رسیدن به نقطه انجام پرش مورد نیاز می باشد.
Angel Falls با طبیعتی زیبا و بکر مکانی عالی برای انجام این ورزش بوده که در ونزوئلا نیز کاملا قانونی می باشد.
پلNew River Gorge - ویرجینیا غربی
هر ساله در سومین شنبه ماه اکتبر فستیوال bridge day در روستای Fayette برگزار می شود. در طول این جشن بیس جامپر ها از این پل ۸۷۶ فیتی که یکی از بلندترین پل های مخصوص وسایل نقلیه در کل جهان است اقدام به پرش می کنند.
در سایر زمان های سال نیز امکان انجام پرش وجود دارد اما باید از قبل مجوز آن را دریافت کرده و برنامه ریزی و کاغذ بازی بیشتری داشته باشیم. با این حال هنوز بیس جامپر ها به این نقطه سفر می کنند تا نام آن را به رزومه پرش های خود اضافه کنند.
ساحل Navagio – یونان
ساحل زیبا و خلوت Navagio در جزیره Zakynthos در یونان با وجود اینکه یکی از بلند ترین ها نیست اما یقینا یکی از زیبا ترین مقاصد برای انجام بیس جامپ به حساب می آید.
افراد شجاع و جسور ماجراجویی خود را با پیمایش دیواره های سنگی ۶۵۶ فیتی که ساحل را در بر گرفته اند آغاز می کنند. هنگامی که در بالا هستید می توانید پرشی هیجان انگیز به داخل آسمان انجام داده و فرودی نرم بر روی ماسه های روان داشته باشید که در مجاور آب های شفاف مدیترانه ای قرار گرفته اند.
The Dolomites - ایتالیا
Dolomites یک رشته کوه زیبا و بی نظیر بوده که در شمال ایتالیا واقع شده است. این کوه ها همچنین به دلیل وجود صخره های بی شمار و لبه های بلند برای پرش یک مکان بسیار عالی برای بیس جامپ می باشند. این منطقه بسیار وحشی بوده و نیازمند کشف و ماجراجویی می باشد زیرا هنوز به طور کامل مشخص نشده که از چه نقاطی می توان پرش داشت.
با این حال این مکان به یکی از نقاط مهم اروپا تبدیل شده و افرادی که به دنبال تست مهارت های خود در ارتفاعات هستند به آن سفر می کنند.
برج خلیفه – دبی
ممکن است حدس بزنید بلند ترین ساختمان های جهان هدف رایجی برای بیس جامپر هایی بوده که قصد تجربه این هیجان فراتر از حد را دارندف اما اینطور نیست. برای پرش از ساختمان های بلند داشتن مجوز الزامی بوده اما افرادی که موفق به انجام این کار می شوند با منظره ای شگفتی ها بر بالای ارتفاع ۲.۷۰۰ فیتی روبرو می شوند. این موضوع برج خلیفه دبی را به یکی از پرطرفدارترین مکان ها برای پرش (هم با چتر و هم با وینگسوت) در کل جهان تبدیل کرده است.
از انتخاب محل فرود مناسب باید اطمینان حاصل کرد زیرا که سایر ساختمان ها ، ترافیک و عابران پیاده می توانند موانع چالش برانگیزی برای شما باشند.
خطر بیس جامپ
بیس جامپینگ ورزشی بسیار خطرناک بوده و باید تنها توسط افرادی انجام شود که درستی آموزش دیده باشند. تخمین زده می شود که احتمال رخ دادن حادثه در بیس جامینگ ۴۳ برابر فعالیت هایی هوایی دیگر مانند اسکای دایوینگ (چتربازی) است.
هر فردی که قصد انجام آن برای اولین بار را دارد باید با جامپر های تایید صلاحیت شده و با تجربه مشورت کرده و قبل از آن از گذراندن تمرینات صحیح و مناسب اطمینان حاصل کنند.